Je eerste aankoop

Huiswerk gemaakt, in kaart gebracht wat je kunt missen en eventueel een hardware wallet gescoord? Mooi, dan gaan we vandaag eens richting je eerste aankoop.

Stap 3: Je eerste aankoop.
Ik noem het bewust “richting” je eerste aankoop, want daarvoor moeten er nog wel wat dingen gebeuren. Maar, lees rustig verder.

Waar kun je eigenlijk crypto kopen?
Je koopt crypto op een (online) exchange, dat is een handelsplatform vergelijkbaar met die van de beurs. Er zijn inmiddels ruim 500 exchanges, maar hoe zorg je nou dat je op een goede terecht komt? En dus niet op zo’n potentiële scam bedoeling? Ook dat is (weer) een kwestie van DYOR. Zelf heb ik onder andere goede ervaring met de onderstaande exchanges (willekeurige volgorde):

Bitvavo, Nederlandse exchange.
Plus: Ruim aanbod met een overzichtelijke website. Mogelijkheden om geavanceerde koop/verkoop opties (buy/sell orders) in te stellen.
Min: Het storten van Euro’s duurt soms wat lang. Verder ontzettend goed beveiligd, maar of al die maatregelen nou zo gebruiksvriendelijk zijn?

BCM (voorheen BitcoinMeester), Nederlandse exchange.
Plus: Ruim aanbod met een overzichtelijke website. Goed beveiligd.
Min: Geen mogelijkheden om geavanceerde koop/verkoop opties (buy/sell orders) in te stellen.

LiteBit, Nederlandse exchange. *
Plus: Direct betalen met iDeal, tegen relatief lage kosten. Aankopen kun je direct overmaken op je eigen (hardware) wallet, zonder bijkomende kosten.
Min: Beperkt aanbod. Geen geavanceerde koop/verkoop opties (buy/sell orders).

* UPDATE: LiteBit heeft haar activiteiten gestaakt, oude klantaccounts zijn door Bitvavo overgenomen.

Coinbase, Amerikaanse exchange die samen met onder andere Binance, Uphold en Kraken wereldwijd erg bekend is.
Plus: Vanwege die bekendheid zit er veel liquiditeit achter en is uitbetalen (in grote bedragen*) een minder groot probleem. Geven regelmatig gratis crypto weg met behulp van het Coinbase Earn programma.
Min: Amerikaans, dus gaat je KYC gegevens gaan met 99% zekerheid naar de Amerikaanse overheid. Wil nog wel eens “crashen” bij een bullrun. Helaas nog geen persoonlijke ervaring mee 🙂

De keuze om voor deze exchanges te kiezen zat hem voor mij in de optie dat ik direct met iDeal kon betalen. Bij veel andere exchanges zie/zag je dat je eerst met een creditcard Bitcoin moest kopen en met die Bitcoin kon je dan pas weer altcoins kopen. Maar ik vind Bitcoin echt mega traag en je verliest best wat geld in fees, zonde!

KYC, Tier en MFA/2FA:
Op het moment dat je een account aanmaakt, is het verstandig om dan ook maar meteen de hele procedure door te lopen. Dat wil zeggen dat je de Know Your Customer doorloopt, je Tier setup (waardoor je voor hogere bedragen kunt aan- en verkopen) en zorg dat je een app installeert voor een Multi-Factor Authenticatie (verhoogde account beveiliging). Zelf heb ik op dat gebied goede ervaringen met Google Authenticator en Authy.

Zorg ook dat je de KYC en Tier setup op verschillende exchanges doorlopen hebt. Mocht het dan druk zijn op een exchanges op het moment dat je wil verkopen (top van een bullrun, als iedereen wil verkopen), dan heb je verschillende mogelijkheden en mis je je exit moment niet.

Heel veel succes met het doen van je eerste aankoop!

TIP:
Begin met een kleine (test) aankoop en ga niet gelijk all-in. Zeker wanneer dit alles nieuw voor je is, is het best een beetje spannend (vond ik in elk geval wel). Dus probeer het eerst even uit met een kleine aankoop, zodat je bekent raakt met de werkwijze.

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten