Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker

Al jaren de slogan van de Belastingdienst, we kennen hem allemaal. Maar de belastingaangifte is niet leuk en zeker niet gemakkelijk. Toch kies ik ervoor om elk jaar netjes mijn aangifte zelf te doen en daar hoort crypto ook bij. Op de site van de Belastingdienst staat daar namelijk dit over beschreven.

Cryptovaluta (zoals bitcoins)
Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) centrale tegenpartij zoals een bank aan te pas komt. De meeste transacties in cryptovaluta vinden plaats via zogenoemde omwisselplatforms. Daar kunt u tegen betaling van regulier geld cryptovaluta aankopen of omwisselen tegen andere cryptovaluta. Ook via mining kunt u cryptovaluta verwerven.

Hoe u aangifte moet doen van cryptovaluta hangt af van uw situatie.

Vervolgens kun je kiezen uit (op het moment van schrijven) 7 opties en voor dit blog ga ik even uit van deze optie.

Ik ben particulier en bezit cryptovaluta
Cryptovaluta horen tot uw bezittingen in box 3. Van uw cryptovaluta geeft u de waarde in het economische verkeer aan op 1 januari (peildatum). U hanteert daarbij de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform.

Zeker gezien dit specifieke onderwerp wil ik je mijn disclaimer nogmaals op het hart drukken.

Het is dus de bedoeling dat je op 1 januari kijkt naar de totale waarde van je portfolio, waarbij je uitgaat van de prijzen op de exchange die je doorgaans gebruikt. Maar ja, en dan? Ik ben verder gaan zoeken en kwam terecht op Geld.nl. Daar vond ik verdere uitleg over box 3 (waar crypto dus onder valt).

En hoewel ik blij was met die info, vond ik het wel een vrij statische bedoeling. 1e schijf, 2e schijf, bami schijf… gaaaaaap! Verder zoeken dus en dat bracht me uiteindelijk op deze site. Hierop ben ik vervolgens gaan kijken hoeveel belasting ik zou moeten betalen bij het bereiken van bepaalde bedragen.

Nou, dat had ik dus beter niet kunnen doen… wat een k*tzooi! Stel je bereikt je droombedrag van €1.000.000,- (incl spaargeld) dan mag je bijna €12.000,- aftikken aan die club van de blauwe enveloppen. Auw, dat doet pijn zeg. Al kun je met een fiscaal partnerschap dat bedrag nog naar beneden krijgen.

Of je moet opzoek gaan naar andere (legale) oplossingen. Tijd voor meer DYOR, want constant achterom moeten blijven kijken lijkt me zeker geen optie. Zit je lekker ergens op een tropisch strand van je cocktailtje te genieten, word je plots op je schouder getikt en blijkt het niet die hete serveerster te zijn.

TIP:
Bijna alle transacties op de blockchain zijn open source, dus denk nou niet dat je iemand te slim af kunt zijn. Je NAW-gegevens zijn namelijk bekend bij de exchange, via de KYC setup waar je niet aan ontkomt.

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten