Tools, Wallets & Apps

Als het goed is ben je bij het doen van je eigen huiswerk al tegen wat open eindjes aangelopen. In deze blog zal ik een aantal zaken benoemen die misschien ook handig zijn om te weten, voor het geval je daar nog niet echt bij stil had gestaan.

Websites:
Je kunt de markt op verschillende manieren volgen. Een voor de hand liggende manier is via websites zoals CoinmarketcapCoinpaprika en/of Cryptocompare. Op deze sites vind je meer en meer verschillende cryptocurrencies, vaak met links naar de projectpagina’s waar je (als het goed is) een whitepaper kunt terugvinden. Zelf kijk ik af en toe op Coinpaprika, maar ik gebruik vaker een app dus lees nog even verder.

Technische analyse:
Wil je nou echt hardcore de diepte in en een technische analyse doen van de markt, dan kun je bijvoorbeeld Tradingview en/of GoCharting gebruiken. Hier heb ik zelf geen ervaring mee. Ik vind de markt nog te jong (onvoldoende datapunten) en te vluchtig en vaak moet je betalen om er echt alle functionaliteit uit te kunnen halen.

Exchanges:
Eerder heb ik al een aantal exchanges genoemd en daar is voor Nederlandse exchanges onlangs een belangrijk criteria bijgekomen. Sinds 21 mei 2020 vallen cryptobedrijven onder DNB-toezicht. Daarmee moeten bedrijven die geld omwisselen in crypto’s of digitale portemonnees (wallets) aanbieden aan dezelfde regels voldoen als banken en accountants. De maatregelen zijn onder meer bedoeld om witwassen tegen te gaan.

Wallets:
Zoals je aan mijn portfolio hebt kunnen zien, bezit ik verschillende coins. Deze coins staan veelal op een hardwarewallet en ik maak gebruik van de volgende wallet software. Dat stukje software zorg dat je kunt communiceren met je hardwarewallet en niet alle coins maken (helaas) gebruik van hetzelfde stukje software.

Ledger Live
Plus: Aan de hoeveelheid coins die ondersteund worden is al te zien wat de voornaamste plus is van deze wallet software. Daarnaast werkt deze uiteraard erg goed samen met een Nano (zelfde fabrikant) en word staken ondersteund.
Min: Hoewel er regelmatig updates verschijnen, waardoor er nog meer coins ondersteund worden, kun je (op het moment van schrijven) niet verder terugkijken dan 1 jaar.

Yoroi
Plus: Super wallet! Gebruiksvriendelijk, overzichtelijk, te combineren met een Nano en te gebruiken om te staken. Helemaal compleet dus.
Min: Ik vond het overzetten van mijn oude Byron wallet naar Shelley wallet (zie roadmap) behoorlijk stressvol om eerlijk te zijn. Bleek achteraf mee te vallen en een SUE te zijn, maar ik was dus even bang dat ik al mijn ADA kwijt was.

Voor wat betreft ADA heb ik verschillende keren de Daedalus wallet geprobeerd, maar die is (op het moment van schrijven) nog altijd onwijs traag en daardoor haast onbruikbaar.

Sync
Plus: Ondersteuning voor gebruik icm een Nano en je ontvangt automatisch VTHO (soort rente).
Min: In het begin even vreemd als je een nieuwe wallet aanmaakt, want dan krijg je 5 basis wallets te zien en welke moet je dan gebruiken? Je kunt er gewoon 1 van kiezen, maar ik vond dat wel verwarrend.

ICONex
Plus: Ondersteuning voor gebruik icm een Nano en te gebruiken om te staken.
Min: Lang niet zo gebruiksvriendelijk en overzichtelijk als de bovengenoemde wallets. En ook hier krijg je 5 basis wallets te zien bij het aanmaken van een nieuwe wallet.

P.s. Ik heb enkel wat Ethereum om GAS fees te kunnen betalen, omdat een aantal coins in de basis ECR20 tokens zijn.

Apps:
De eerdergenoemde websites, hebben vaak ook een eigen app en hetzelfde geld voor exchanges. Via deze app kun je dan naast de markt volgen, vaak ook direct handelen. Dit is iets wat ik persoonlijk bewust niet doe en wel om de volgende reden. Hoewel telefoons, waar je over het algemeen de app op installeert, tegenwoordig ook beschikken over verschillende MFA-mogelijkheden, vind ik nog altijd niet handig om mijn crypto wallet overal mee naartoe te nemen. Puur iets vanuit veiligheidsoverwegingen. Daarnaast ben ik een HODL-er en ben ik niet continue met de markt bezig. Ik heb mijn plannen klaarliggen, zoals je in mijn vorige blog heb kunnen lezen. Nu wacht ik gewoon rustig af op wat er gaat komen.

Wil ik tussentijds toch even weten hoe het met mijn portfolio gaat, dan kijk ik op mijn Blockfolio app. Die werkt vrij intuïtief en behoeft verder geen uitleg mijns inziens.

UPDATE: Blockfolio heet inmiddels FTX en heeft zijn eigen coin gelanceerd. Een alternatieve app is Delta, hoewel ik die persoonlijk weer te uitgebreid vind.

TIP:
Ben en blijf kritisch voor wat betreft het gebruik van social media. Je hebt waarschijnlijk wel meegekregen dat BN-ers zoals John de Mol, Jort Kelder en Armin van Buuren via Facebook, Google en/of Twitter worden gebruikt voor misleidende advertenties. Maar ook mensen zoals Elon Musk, Steve Wozniak en Kim Kardashian zijn regelmatig doelwit van gerichte scam acties.

Dus wees gewaarschuwd! Anders ga je ten onder zoals de titel van deze blog, ooit een succesvolle Amerikaanse vliegtuigmaatschappij… doordenkertje 😉

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten