Geen Bitcoins

In de afgelopen weken is Bitcoin regelmatig in het nieuws geweest. Zelfs de NOS moest er nu wel een artikel aan wijden, nadat BTC voor de zoveelste keer in korte tijd een nieuwe ATH bereikte.

Toch heb ik zelf geen Bitcoins in mijn portfolio zitten, waarom eigenlijk niet? In dit blog lees je mijn beweegredenen, maar eerst nog even wat basisprincipes.

Wat is blockchain:
Blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties opgeslagen kunnen worden. Dat kunnen allerlei soorten transacties zijn. In het ene geval gaat het om betalingen met een digitale munt, in het andere om belangrijke gegevens die 2 partijen uitwisselen, zoals contracten, diploma’s of eigendomsbewijzen.

Eén ding hebben ze gemeen, het worden blokjes informatie die digitaal ‘ondertekend’ zijn door beide partijen. Zonder tussenkomst van een derde partij en ze worden direct opgeslagen in de database. Ben je wat meer visueel ingesteld, bekijk dan eens dit filmpje.

Proof of Work vs Proof of Stake:
Het concept van Proof of Work (PoW) is bedacht in 1993 als middel om denial of service-aanvallen (DDoS) en andere ongewenste netwerkdiensten zoals spam te voorkomen, door te vereisen dat de gebruiker ‘werkt’ voor de dienst. Meestal komt dit neer op het inzetten van de rekenkracht van de computer.

Dit systeem zorgt ervoor dat een betaling kan worden gedaan en ontvangen zonder dat er een derde partij nodig is. Met traditionele betalingsmiddelen (pinpas/creditcard) is er een partij nodig die de transacties afhandelen. Ook bewaren deze partijen hun eigen register van de transactie historie. Met Bitcoin en andere cryptocurrencies heeft iedereen een kopie van dit register op de blockchain. Er is geen derde partij nodig omdat iedereen direct de informatie/transacties kan verifiëren.

Het Proof of Stake (PoS) protocol is een andere manier om transacties te verifiëren. Het is nog steeds een algoritme met hetzelfde uiteindelijke doel als Proof of Work, maar de manier om dat doel te bereiken is anders. Bij Proof of Work krijgt degene die het meeste werk verricht om het probleem op te lossen de beloning (in de vorm van cryptovaluta). Bij Proof of Stake is er geen beloning voor het creëren van een block. De persoon met de grootste ‘stake’ (aandeel) is de persoon die de nieuwe block mag aanmaken. Deze persoon ontvangt een vergoeding voor het verwerken van de transacties op de blockchain. Ook hiervan heb ik een handig filmpje gevonden.

Terug naar Bitcoin…

Voordeel:
Laten we beginnen met de voordelen van Bitcoin.
1) Naamsbekendheid:
BTC is en blijft de bakermat van alle cryptocurrencies en heeft daarom een grote naamsbekendheid opgebouwd. Heb je het op een verjaardag over crypto, dan kijken ze je misschien vreemd aan. Maar zeg je Bitcoin dan zullen er vast een aantal mensen reageren. Veel nieuwssites dragen de naam Bitcoin en er zijn verschillende exchanges die ook handig gebruikmaken van de naam. Bitcoin is dus eigenlijk de Coca-Cola van de cryptocurrencies, waardoor er automatisch veel FOMO ontstaat.

2) Grote jongens:
Die FOMO heeft er zelfs toe geleid dat een aantal grote bedrijven hun financiële middelen omzetten in Bitcoin in de hoop dat de prijs alsmaar zal stijgen (in tegenstelling tot de vallende Dollar). Je zou denken dat die wel weten waar ze mee bezig zijn.

3) Schaars goed:
Het is een vast gegeven dat er maar 21 miljoen gemind kunnen worden, waarvan er nu ongeveer 18,5 miljoen in omloop zijn. Op 22 maart 2019 publiceerde PlanB het intussen beroemde artikel over het verband tussen de schaarste en de marktwaarde van Bitcoin; het Stock-to-Flow (S2F) model. Dit model suggereert een prijs van rond de $250,000.- per BTC, wat dus nog een flinke prijsstijging zou kunnen betekenen.

Nadelen:
Het is niet dat ik tegen Bitcoin ben, ik gun het iedereen om succesvol te zijn in zijn of haar beleggingskeuze. Maar er zijn 3 dingen waar ik sterk mijn vraagtekens bij zet.

1) Satoshi Nakamoto:
Best raar dat de uitvinder (of uitvinders) van deze coin nog altijd onbekend zijn. Ergens ook wel begrijpelijk, aangezien hij/zij/ze in bezit zijn van 1,1 miljoen BTC met een straatwaarde van momenteel 41 biljoen Dollar (miljarden in Euro’s). Wat als hij/zij/ze besluiten om dat op de markt te dumpen? Wat zou er dan met de prijs van Bitcoin gebeuren?

2) Duurzaamheid:
Om het hele boeltje in de lucht te houden wordt er inmiddels meer energie verbruikt dan in sommige landen, niet echt een duurzame oplossing dus. En wanneer de wereld zich steeds bewuster wordt van klimaatverandering, zullen er meer mensen hun vraagtekens gaan zetten bij dit soort technologieën. En wat gaat dat voor impact hebben op de prijs? Zeker wanneer er veel efficiëntere oplossingen zijn, zoals XRP en ADA.

3) Heiligdom:
Er zijn hele volksstammen die Bitcoin heilig hebben verklaard. Maar er zijn ook verschillende kritische artikelen verschenen over Bitcoin (hier nog een) en ook op het S2F-model verscheen een kritische noot. Maar in gesprek gaan over dit soort onderwerpen is onbegonnen werk. Het zijn veelal investeerders van het eerste uur (< €100,-) die geen enkele vorm van kritiek aankunnen en alles wat niet Bitcoin is proberen af te kraken. Maakt dit daarom dan per definitie een slechte investering? Nee dat niet, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Want waarom zouden ze niet in gesprek willen? Zou er dan misschien toch een addertje onder het gras zitten en valt het kaartenhuis vroeg of laat uit elkaar?

Risico’s:
Twijfel ik wel eens aan mijn keuze om niet in Bitcoin te investeren? Oh ja hoor, zeker wel! Helemaal wanneer ik terugdenk aan vorig jaar maart en Bitcoin zo rond de €4.500,- schommelde. Dat was achteraf gezien misschien wel het ultieme moment geweest om in te stappen. En ik kan ook niet zeggen dat ik nooit BTC gehad heb en het nooit meer zal aankopen. Dat wil echter niet zeggen dat er geen risico’s aan kleven, dus DYOR en maak vooral je eigen keuzes.

TIP:
Afgelopen week verscheen er in Reuters een interview met Christine Lagarde van de ECB, waarin ze uit probeert te halen naar Bitcoin in relatie tot witwaspraktijken. Trek je daar niet te veel van aan, want dat is symboolpolitiek. Ja, er wordt vast geld witgewassen met Bitcoin en altcoins, maar vooralsnog zijn de Amerikaanse dollar en goud toch echt de koplopers op dat gebied.

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten