Koffiedik kijken

Vandaag een update op een eerdere blog over het doen technische analyse. Gaf ik daarin nog enthousiast aan dat ik de fijne kneepjes van TA wilden leren, kan ik inmiddels melden dan ik mijn poging gestaakt heb. Enerzijds vanwege privéomstandigheden (gebrek aan tijd) en anderzijds vanwege het feit dat, gezien de recente ontwikkelingen, ik nog altijd van mening ben dat de crypto markt daar nog veel te onvolwassen voor is.

Marktmanipulatie:
Laten we beginnen met wat marktmanipulatie is.

Het is onder andere verboden om onjuiste of misleidende signalen af te geven met betrekking tot het aanbod van, de vraag naar of de koers van een financieel instrument. Verder is het verboden om de koers van een financieel instrument op een abnormaal of kunstmatig niveau te brengen.

Aldus de AFM. Maar dat mag dan toch helemaal niet, hoor ik je denken. Nee dat klopt, maar te hard rijden mag ook niet. Door het gebrek aan regel en wetgeving rondom crypto, blijkt ook wel uit de SEC vs Ripple rechtszaak, kunnen mensen zoals Elon Musk de prijs van BTC doen kelderen. En BTC trekt vervolgens de meeste altcoins vrolijk mee.
Maar er is meer aan de hand, zo word er (naar alle waarschijnlijkheid) een onderzoek gestart naar voormalig SEC voorzitter Jay Clayton. Die 1 dag voor zijn vertrek nog even een rechtszaak aanspant en vervolgens bij een financiële instelling met vooral BTC en ETH op hun balans gaat werken.

Zolang deze poppenkast voortduurt, is mijn conclusie dat het doen van TA nog koffiedik kijken is.

Maar wat dan wel?
Mocht je in staat zijn om door alle FUD en FOMO te kijken, naar het echte potentieel van sommige coins en je toch wil (blijven) beleggen? Doe dan aankopen in kleinere bedragen en zorg voor voldoende spreiding binnen je portfolio. Daarmee loop je het minste risico, wanneer iemand het op jouw specifieke coin heeft gemunt.

2e portfolio:
Zelf ben ik begonnen met het aanleggen van een 2e portfolio, met wat minder bekende coins. Hier komt wat meer risico bij kijken, omdat het om projecten gaat die nog niet veel aandacht hebben gekregen. Ik verwacht er dan ook niet veel van en heb er ook zeker geen grote bedragen ingestopt. Sterker nog, ik heb uit mijn 1e portfolio al wat exit points uit mijn duikplan gehaald en dus wat verkocht.

TIP:
Op Twitter en YouTube kom je veel mensen tegen die zeggen de markt wel te kunnen voorspellen. Oke, dikke kudos voor hen. Ze bieden hun “kennis” zelfs aan, wauw dat is tof zeg! Maar zodra je daar voor moet betalen, moeten je alarmbellen echt afgaan. Ze verdienen meer geld aan reclame inkomen dan aan beleggen, dus trap er nou gewoon niet in.

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten