ETF’s en NFT’s

De oplettende blog bezoeker, heeft 2 weken geleden een blog gemist. Dat kan kloppen, want die heb ik toen ook niet geschreven. Voor dit blog over ETF’s en NFT’s ben namelijk ik behoorlijk down the rabbit hole gegaan, waardoor ik mijn eigen deadline voor het 2 wekelijks publiceren van een blog even moest laten schieten. Maar ik zal jullie niet langer in spanning houden, komt ie!

CryptoKitties:
Voordat we het over ETF’s en NFT’s gaan hebben, gaan we eerst even terug in de tijd. Dapper Labs ontwikkelde een blockchainspel op Ethereum waarmee spelers virtuele katten (ja, je leest het goed) kunnen kopen, verzamelen, fokken en verkopen. Het was een van de eerste pogingen om blockchaintechnologie in te zetten voor recreatie en vrije tijd. Vergelijk het een beetje met de Pokémon GO app, maar dan dus op de blockchain. CryptoKitties waren in december 2017 zelfs zo populair dat het Ethereum netwerk overbelast raakte, waardoor het een recordhoogte bereikte in het aantal transacties en het aanzienlijk vertraagde. Dat schaalbaarheidsprobleem is nog altijd niet opgelost, vandaar dat ik meer geloof in Cardano. Meer over Ethereum GAS fees lees je hier.

ETF’s:
Exchange Traded Funds (ETF) worden in Nederland, net als indexfondsen, ook wel trackers genoemd. Hiermee kun je op een eenvoudige manier gespreid beleggen in een index. Een ETF heeft als doel om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende markt (de index). Stijgt een index bijvoorbeeld met 7%, dan zou de ETF op deze index min of meer hetzelfde rendement moeten opleveren. Dit geldt ook als de index daalt. Met een ETF koop je eenvoudig een belegging die anders meer moeite zou kosten. Het is bijvoorbeeld niet eenvoudig om zelf in een keer de aandelen van de vijftig grootste bedrijven van Europa aan te kopen. Maar met de ETF op de Euro STOXX 50 Index krijg je met één transactie een positie in de hele index. Er zijn ETF’s op veel verschillende indices, zoals op het gebied van aandelen, obligaties, grondstoffen en andere beleggingscategorieën. 

Maar wat is dan het verschil met een beleggingsfonds?
De beheerkosten van ETF’s zijn over het algemeen lager dan de kosten van beleggingsfondsen. Daar staat tegenover dat een beleggingsfonds zijn best doet om de kosten meer dan goed te maken en een hoger rendement te halen dan de index. De aanpak bij een ETF is anders: die zal de index zo goed mogelijk volgen, maar meestal niet kunnen verslaan. Dat komt doordat er kosten worden gemaakt voor het volgen (‘repliceren’) van de index. Die kosten gaan af van het resultaat.

Beleggingsfondsen zijn meestal één keer per dag verhandelbaar. De instelling die het fonds uitgeeft, zorgt er dan voor dat beleggers kunnen in- of uitstappen tegen een koers die is gebaseerd op de werkelijke waarde van de beleggingen (de settlementkoers). Dit is een kenmerkend verschil met ETF’s. Die zijn namelijk, net als bijvoorbeeld een aandeel Philips, tijdens de beursdag continu verhandelbaar. De aan- en verkopen van ETF’s kunnen namelijk meteen op de beurs worden uitgevoerd. Ook indexfondsen zijn trackers: ze volgen zo goed mogelijk het rendement van een index. Maar anders dan ETF’s hebben ze de vorm van een beleggingsfonds. Dus met één dagelijks in- en uitstapmoment en koers.

Je kunt waarschijnlijk via je bank beleggen in ETF’s of anders via Robeco en/of DeGiro. Al werd die laatste onlangs door de AFM op hun vingers getikt vanwege het doorverkopen van orders.

Wachten op een Bitcoin ETF:
Maar wat als “normale” beleggers, toegang kunnen krijgen tot een BTC ETF? Voor veel mensen is de crypto wereld nog een ver van hun bed show en hebben ze meer vertrouwen in het beleggen via hun bank of beleggingsmaatschappij. In plaats van een “vage” exchange. Zo schreef Bloomberg onlangs een artikel over de potentie van een BTC ETF en de T-splitsing waarop de Securities and Exchange Commission (beurswaakhond) zich bevind.

NFT’s:
Non-Fungible Token (niet vervangbaar) is een nieuw soort eigendomscertificaat. Dit certificaat kun je digitaal creëren en koppelen aan een digitaal object zoals een afbeelding en koppelen aan een blockchain. Hierdoor kun je bewijzen dat het digitale object jouw eigendom is. Door dit certificaat te maken, creëer je eigenaarschap. Het certificaat bewaar je in een digitale portemonnee. Een NFT is je eigen, unieke bewijs van authenticiteit.

Met behulp van NFT-technologie kan iemand zich opeens een tweet ‘toe-eigenen’, of een afbeelding of een video. En wanneer er sprake is van bezit, dan er ook schaarste ontstaan door de economische wet van vraag en aanbod. Technisch was het altijd een enorme uitdaging om schaarste in het digitale domein te creëren. In de digitale wereld kun je immers met het grootste gemak zaken kopiëren, vermenigvuldigen en delen. NFT-technologie verandert dat echter ingrijpend en creëert dus een nieuw waardesysteem.

Er zijn ook leuke filmpje te vinden over NFS’s, maar SNL word door veel mensen bekeken dus het zal allicht bijdragen aan de verdere bekendheid van NFT’s. Zoek je nou naar een filmpje met wat meer diepgang, kijk dan eens naar deze.

NFT blockchains:
Niet alle blockchains zijn geschikt voor NFT’s, zoals ook niet alle blockchains geschikt zijn voor smart contracts. Kijken we naar de meest bekende dan zijn dat Theta, Tezos (onlangs partner geworden van Red Bull Racing) en Chiliz. Maar ook Cardano (ADA) en Ripple (XRP) mengen zich in de strijd om NFT’s.

Afsluitend:
Ben je nieuwsgiering geworden naar de wereld van NFT’s en wil je nog meer weten? Neem dan eens een kijkje op OpenSea, een wereldwijde marktplaats voor NFT’s. Persoonlijk heb ik nog niks voorbij zien komen waar ik nou echt mijn geld aan uit kan geven. Wel zie ik een toekomst voor deze technologie, maar laat eerst de hype maar even afkoelen. Momenteel lijken de muzikanten, sporters en biljoenairs over elkaar te struikelen qua het uitbrengen van hun eerste NFT. Eén project volg ik wel en dat is het project van Tom Holkenberg (aka Junkie XL). En mocht je nou nog meer willen weten over CryptoKitties, lees dan hier verder.

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten