Back to the Future

Welkom terug op mijn blog! Vandaag neem ik een kijkje in de toekomst, een toekomst die (helaas) steeds meer bepaald word door de Big 5 en dan heb ik het niet over leeuwen, luipaarden, neushoorns, olifanten en… weet jij nummer 5? (het antwoord vindt je aan het eind van dit blog). Nee, dit blog gaat over de 5 grootste techbedrijven die onlangs hun kwartaalcijfers bekend maakte. Wat kunnen we eigenlijk vanuit die hoek verwachten in relatie tot crypto?

Apple:
Dat je bij Apple kunt betalen met Apple Pay is niks nieuws. Maar waarom zouden ze bij Apple dit patent hebben aangevraagd en deze vacature open hebben staan voor “alternatieve betalingen”? Met als vereiste:

5+ years experience working in or with alternative payment providers, such as digital wallets, BNPL, Fast Payments, cryptocurrency and etc..

Zouden ze misschien ook een graantje mee willen pikken van de wondere wereld van cryptocurrencies?

Amazon:
Bij Amazon spreken ze elkaar een beetje tegen. Op het ene moment “lekken” ze dat ze overwegen om cryptocurrencies toe te laten als wettig betaalmiddel. En op het volgende moment ontkennen ze dat weer glas hard. Maar waarom hebben ze dan, net als bij Apple, deze vacature openstaan? Met als vereiste:

Deep understanding of the digital / cryptocurrency ecosystem and related technologies.

Maar stel je eens voor, wat kun je niet kopen bij Amazon? En wat als je 10% korting krijgt als je gebruikt maakt van hun eigen digitale betaalmiddel, hoeveel mensen zouden daar gevoelig voor zijn denk je? Het doet me denken aan de pinguïns van Madagaskar…

Facebook:
Dat Facebook niet alleen een grote honger heeft naar data is wel duidelijk geworden toen het bedrijf bekend maakte zijn eigen digitale betaalmiddel Diem (misschien beter bekend als Libra) te willen lanceren. Hier werd een stokje voor gestoken door de G7, maar dit is gewoon een kwestie van tijd. Stel je eens voor, bijna 3 Biljoen actieve gebruikers per maand die onderling betalingen kunnen doen zonder tussenkomst van banken. En even om te vergelijken, JPMorgan Chase is na 3 Chinese banken de grootste bank ter wereld. Die krijgt er dan in één klap een flinke concurrent bij. Maar ook banken staan niet stil voor wat betreft de blockchain revolutie, zelfs niet in Nederland.

Google:
Ook bij Google hebben ze al jaren hun eigen Google Pay dienst (eerder bekend als Android Pay). En onlangs brachten ze naar buiten dat je ook met cryptocurrencies kan afrekenen. Maar ik kan verder weinig vinden als het gaat om vacatures. Dat kan komen omdat Google onder Alphabet valt en ze misschien onder een andere naam vacatures plaatsen. Mocht jij iets tegenkomen, laat het dan even achter als reactie ajb. Thx!

Microsoft:
En wat valt er dan te schrijven over Microsoft? Nou die lijken een stap terug te doen en hebben juist aangekondigd de stekker uit hun Azure Blockchain Service (Blockchain as a Service aka B.a.a.S.) te gaan trekken, om een samenwerking aan te gaan met ConsenSys. Misschien liepen ze al te ver achter qua ontwikkeling en kiezen ze nu eieren voor hun geld. Ik dacht ConsenSys nog niet te kennen, totdat ik in hun product portfolio MetaMask zag staan. Dat is een wallet die ik wel eens gebruikt heb voor wat ERC-20 tokens. Maar dat is dus echt geen kleine speler en zeker een partij om rekening mee te houden.

De wereld is aan zet:
Dat bovenstaande Big 5 veel macht hebben staat buiten kijf. De vraag is echter of dat tij nog te keren is. Wie heeft het straks eigenlijk echt voor het zeggen? De politiek, die via de burger verkozen is? Of techbedrijven die veel invloed uitoefenen op verkozen volksvertegenwoordigers? Als bijvoorbeeld de Europese Centrale bank niet snel genoeg doorzet met hun plannen voor een CBDC, dan loopt straks het hele monetaire stelsel misschien wel via commerciële bedrijven. Laten we maar snel weer in de DeLorean stappen en terug gaan naar het heden.

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Oeps, bijna vergeten… nummer 5: Kaapse buffels, zijn de meest gevaarlijke (had je niet gedacht he).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten