4 jaar later

Eind 2017 begon mijn crypto avontuur en in dit blog wil ik jullie wat inzicht geven in wat dat voor me heeft gedaan. Verder wens ik jullie alvast een gezellige jaarwisseling en een gezond, gelukkig en liefdevol 2022!

Portfolio:
Ik heb de afgelopen 4 jaar een mooi portfolio op kunnen bouwen. Maar in alle eerlijkheid, niet alles is even succesvol gebleken. Een kort overzicht van mijn toppers en floppers vwb crypto.

Cardano (ADA) + VeChain (VET) + Ripple (XRP) = +2300%

DigiByte (DGB) + Telcoin (TEL) + Dfinity (ICP) = -225%

Daarnaast hebben mijn fondsen (in bijna 2 jaar) voor een +40% gezorgd, al met al mag ik dus zeker niet klagen. Maar zo zie je maar weer dat spreiding van je portfolio erg belangrijk is en dat je niet al je eieren in één mandje moet leggen.

Beleggen vs sparen:
Even ter vergelijking; als ik de afgelopen 4 jaar elk jaar €1.200,- (€100,- p/m) op mijn spaarrekening had gezet, dan was dat totaal een bedrag geweest van €4.800,-. Daar krijg je (op het moment van schrijven) 0,01% rente over en die reken ik voor het gemak even uit over het eindbedrag. Schrik niet, dan ontvang je nog geen €0,50 rente van je bank.

Ik kan natuurlijk niet uit de doeken doen hoeveel ik heb belegd en wat mijn belegging nu waard zijn (als ik nu alles zou verkopen). Maar beleggen heeft mij geen windeieren gelegd en heeft na 4 jaar zeker meer waarde dan die 5 lege bierflesjes statiegeld. En het is allemaal echt niet zo moeilijk dan je misschien zou denken. Als ik het kan, kan jij het ook!

SLS:
Ik heb mij beleggingsstrategie ten aanzien van crypto aangepast. Heb ik eerder van 2 portfolio’s 1 gemaakt, heb ik daar nu weer 3 van gemaakt. In het kader van transparantie (geen advies), hier een overzicht.

  • Short
    Te beginnen met een shortlist, een lijst met coins waarvan ik wat extra heb gekocht om ze in een bullrun allemaal weer te verkopen. Niks geen HODL, maar ordinair cashen op het (ongeveer) hoogtepunt. De beoogde winst zet ik apart en daar wil ik mee gaan herbeleggen zodra de markt weer flink is afgekoeld. Met geld geld maken, zeg maar.
  • Long
    Op de longlist staan de coins die ik al langer heb, het al goed voor me hebben gedaan en waarvan ik denk dat het einde nog lang niet in zicht is. Maar waarom die dan ook niet hoog verkopen en laag terugkopen, hoor ik je denken. Enerzijds omdat ik misschien net wat te schijterig ben om het risico te lopen dat de markt dit keer niet instort en er dus geen sprake is van een lagere buy back mogelijkheid. En anderzijds brengt dat geldbedrag op je rekening je misschien ook sneller in de verleiding om het aan andere (onzinnige) zaken uit te geven. Op de longlist blijft dus gewoon mijn duikplan van toepassen en dat vereist discipline. #HODL
  • Shit
    En dat de shitlist, coins die minder presteren en waarvan ik qua (door)ontwikkeling gewoon niet genoeg zie gebeuren. Misschien dat ik mezelf toch heb laten verleiden tot een FOMO aankoop en daar wil ik nu vanaf. Aangezien ik het geld wat daar nu inzit niet nodig heb (klinkt wat decadent, maar dat heeft met mijn disclaimer te maken), laat ik die coins nog wel staan, totdat ze hun inleg + een beetje waard zijn. Maar in tegenstelling tot de longlist, verkoop ik direct alle coins en kijk ik daar niet meer naar om. Kan het geld beter herinvesteren en focussen op de betere projecten. Een portfolio van bijna 30 coins moet ook nog wel te managen zijn.

Emoties:
Net zoals de markt op en neer gaat, kan ook zeker het gemoedstoestand beïnvloed worden door beleggen in crypto. Nu heb ik hier zelf gelukkig niet veel last van, omdat ik niet met geld beleg waar ik afhankelijk van ben. Maar er zijn mensen die beleggen met een hefboom (leverage) en dat kan MEGA fout gaan. Hoe fout? Kijk dan eens naar dit filmpje.

TIP:
Beleggen zonder emoties? Lees dan nog eens deze blog terug, over Dollar Cost Averaging. En maak een beleggingsplan, een opzet daarvan vind je hier. Oh en denk ook nog even aan je belastingaangifte, waarom lees je hier. En om het jaar extra goed af te sluiten, verdiep je eens in coins die je kunt staken. #PassiefInkomen

Waardeer je deze content? Overweeg dan om te doneren, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten