Trading bots

Eerder schreef ik in een blog al over het wegnemen van de emotionele factoren van beleggen door middel van Dollar Cost Averaging. Maar er is nog een optie om wat meer afstand te nemen van de soms hectische crypto markt. In deze blog vertel ik je wat meer over trading bots.

Wat is het?
Een trading (ro)bot is een programma dat automatisch crypto koopt en verkoopt. In theorie doet de bot dat op precies de juiste momenten, om zo het maximale rendement te pakken tussen de verschillende trades. Hiervoor zijn ze vaak via een API gekoppeld aan een exchange, in combinatie met jouw inloggegevens. Er zijn verschillende soorten bots (hier zo meer over) die je kunt ze 24/7 laten draaien en dat is dus ook meteen een voordeel. Aangezien jij en ik zo nu en dan toch echt even aan de oplader moeten, draait de crypto wereld gewoon door. Nadelen zijn dat je vaak moet betalen voor het gebruik (bijvoorbeeld in de vorm van een maandelijks bedrag, of een handels fee) en dat je zelf wel moet weten hoe je hem goed configureert (zodat hij optimaal zijn ding kan doen).

Hoe werkt het?
Er zijn verschillende soorten bots (ook afhankelijk van welke optie je kiest), maar laat ik er 3 uithalen die mij persoonlijk het meest aanspreken.

 • Social trading
  Social trading is een vorm van beleggen waarmee jij het handelsgedrag van anderen (ook deskundige) kunt kunnen overnemen. Simpel gezegd, je kopieert via je bot de trades die iemand anders heeft bedacht.
 • DCA
  Je kunt handmatig Dollar Cost Averaging toepassen, of het gewoon overlaten aan je bot. Eén keer goed instellen en verder niet meer naar omkijken. Zou het echt zo gemakkelijk geld verdienen zijn??!
 • Grid trading
  Deze bot is wat specifieker en laat je automatisch kopen en verkopen binnen een ingestelde zone (grid). De bot helpt je door laag te kopen en hoog te verkopen, om zo winstmarges te kunnen pakken.

3 opties:
Er zijn verschillende trading bots in omloop en na wat research lijken dit de betere van het stel. Maar veel hangt af van je persoonlijke behoefte en voorkeuren, dus doe vooral je eigen research. #DYOR

 • Cryptohopper
  Rechtstreeks uit onze hoofdstad, een bot die in elk geval te koppelen is aan een Nederlandse exchange (wat voor mij persoonlijk wel een pre is). Weten hoe het werkt? Kijk dan naar deze korte quick tour. Reviews vind je hier.
 • Pionex
  Een zogeheten “rising star” als je Bloomberg mag geloven, met ruim 100.000 gebruikers en een trading volume van 5 Biljoen Dollar (denk nog even aan deze blog) per maand. Draait inmiddels ruim 950 dagen vrij van hackers, ook niet geheel onbelangrijk. Video’s over deze bot vind je hier en reviews hier.
 • 3Commas
  De laatste, maar niet de minste, uit mijn rijtje is deze bot die gevoelsmatig de meest gebruiksvriendelijke interface heeft. Ook hiervan heb ik een link naar een intro tutorial gevonden (wel een beetje van het niveau, wij van WC-eend…). Verder zijn ook hiervan reviews terug te lezen op Trustpilot.

TIP: 
Mocht je interesse hebben in een trading bot, doe dan zeker een extra grondig huiswerk. Veel bots worden pas echt winstgevend als je ze over een langere termijn laat draaien. En je moet ook echt wel weten hoe je hem configureert, waarbij enige kennis van TA wel wenselijk lijkt te zijn. Dus ook dit is geen get rich quick verhaal. #Sorry

Waardeer je deze content? Overweeg dan om te doneren, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten