Let’s talk

In mijn vorige blog hebben jullie al kunnen lezen over de recente marktontwikkelingen. Vandaag gaan we het over inflatie hebben, de olifant in de kamer. Voordat je deze blog gaat lezen, wil je misschien eerst nog mijn blog over de waarde van geld teruglezen.

Inflatiecorrectie:
Inflatiecorrectie is een in de wet of in een (arbeids)overeenkomst vastgelegde aanpassing van prijzen die periodiek plaatsvindt (vaak jaarlijks). Het doel van inflatiecorrectie is om de stijging van kosten door inflatie te compenseren. Niet alle werkgevers zijn dit verplicht, het hangt samen met de grootte van de organisatie en of er wel of geen CAO van toepassing is.

De ECB:
Door de rente te verhogen of te verlagen (met andere woorden, manipuleren) probeert de ECB de vraag naar geld te beïnvloeden. Door meer of minder vraag te creëren probeert de ECB ervoor te zorgen dat het algemeen prijspeil met 2% stijgt. De realiteit is echter, dat de inflatie momenteel door het dak gaat. De inflatie is volgens het CBS in mei uitgekomen op 8,8% (in april was het zelfs nog 11,2%) ten opzichte van vorige jaar mei. Dan hoef je niet eens heel goed te kunnen rekenen, om te concluderen dat je elke maand bijna 7% te kort komt. Als je dus niet in aanmerking komt voor een inflatiecorrectie, die je vaak maar een deel van de inflatie tegemoet komt.

Toch even rekenen:
Een modaal netto inkomen in Nederland word ingeschaald op ongeveer €2.400,- per maand. Haal je daar 7% vanaf, dan heb je elke maand €168,- minder te besteden. Dat is zo’n 2 keer goed boodschappen doen of, met de huidige brandstofprijzen, zo’n 1,5 keer tanken. Op jaarbasis is dat €2.016,- en daar kun je best leuk van op vakantie (mits Shiphol zijn k*tzooi voor elkaar heeft).

Geld printen:
Om af te sluiten, moet je eigenlijk deze blog ook nog eens teruglezen. En dan hoop ik dat je inziet hoe kapot het huidige financiële systeem eigenlijk is. Want de rente wordt “gemakshalve” maar even aangepast en daar staat niks van waarde tegenover. De geldprinter draait overuren…

TIP:
We kunnen het op deze blog natuurlijk best hebben over investeren in crypto en wat klagen over inflatie. Maar sta alsjeblieft ook even stil bij die gezinnen die het elke maand met veel minder moeten doen. 1 op de 13 kinderen in Nederland (ja, je leest het goed) leeft in armoede. En daar is zelfs een fonds voor (in NEDERLAND).

Waardeer je deze content? Overweeg dan om te doneren, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten