Minen

Hoi en welkom terug op mijn blog! Vandaag een blog over minen, wat is het en kun je hier nog steeds geld mee verdienen?

Wat is minen:
Minen is het valideren en registreren van betalingen in Bitcoin. Het zijn deze zogehete miners die de transacties op het netwerk controleren en toevoegen aan de blockchain. Het zijn deze miners die de centrale partij (een bank) vervangen. Ze verzamelen een bundeltje van transacties in een block en zetten vervolgens hun computer aan het werk in de hoop dat deze als eerste de oplossing te vinden die nodig is voor de publicatie van het block. Hij die als eerste de oplossing voor de puzzel vindt, wordt daarvoor beloond in BTC.

Halving:
De eerdergenoemde beloning wordt echter om de 210.000 nieuw ontdekte blocks gehalveerd, dit duurt ongeveer vier jaar. Deze gebeurtenis wordt ook wel halving genoemd. De laatste halving vond plaats in mei 2020 en dus zitten we net over de helft ten opzichte van het eerstvolgende moment. Check deze link voor meer info. Er kunnen nu nog ongeveer 2 miljoen, van de maximaal 21 miljoen, Bitcoins gemined worden. En in 2140 zullen alle Bitcoins gemined zijn, dus we kunnen nog wel even vooruit.

Rigs:
Om BTC te kunnen minen, heb je dus een computer nodig. In het begin, 2009, was zo’n beetje elke computer hiervoor geschikt. Maar naarmate de puzzel complexer werd, moest je meer rekenkracht hebben. Zo ontstonden er zelfbouw PC’s met een of meerdere GPU’s (videokaarten), hier een voorbeeld van zo’n zelfbouw miner. Maar je kunt ook een computer kopen die hier speciaal voor is gebouwd, ook wel Antminer genoemd. Maar het kan nog extremer, veel extremer!!

Farms:
Het woord zegt het eigenlijk al, gebouwen vol miners. Daar waar eerst de miningpower vooral uit China moest komen, is dat het afgelopen jaar opgeschoven naar Amerika. Zo wil de staat Texas uitgroeien naar dé Bitcoin mining hub van de wereld. Het lijkt op een nieuwe wapenwedloop, de strijd om het digitale goud.

Rendabel:
De belangrijkste vraag is, is Bitcoin minen nog wel rendabel? Zeker in de tijd waarin de energieprijzen de pan uit rijzen. Zo heeft het senaat in de staat New York onlangs een verbod afgekondigd, voor het verbruik van niet duurzame energie. Het is al met al dus nog geen gelopen race, zeker niet wanneer er duurzamere alternatieven zijn.

TIP: 
Hoewel BTC nog altijd de nummer 1 coin is, is het stroomverbruik wel een dingetje. Dus voordat je besluit te gaan minen, reken eerst even de kosten en baten uit. Er zijn ook andere coins te minen. #DYOR

Waardeer je deze content? Overweeg dan om te doneren, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten