SCAMS

Vandaag een blog over een kant van crypto die er helaas ook is. Net zoals in de traditionele markten, vinden oplichters helaas manieren om mensen hun coins af te troggelen. Even opletten dus.

DYOR:
Hier moet ik helaas wel (weer) mee beginnen, maar Do Your Own Research. Coins die via forums (Discord) en/of sociale media gepromoot worden, die geen use case en/of geen white paper hebben. Daar zit een luchtje aan! Ja, 1 op de 1000 van die shitcoins kan wel eens 50x doen. Maar pak bijvoorbeeld de onlangs gecrashte Terra Luna (incl hun stablecoin), die vervolgens via een hard fork is omgedoopt naar Terra Classic. Om met de “nieuwe” Terra Luna (v2), gewoon weer vrolijk door te starten. Maar wat is er nu fundamenteel veranderd aan de werkwijze dan? Of Solana, die dit jaar al verschillende keren op de rem heeft moeten trappen. En Celsius Network die voor een enorm bedrag het schip in ging. Persoonlijk raak ik dit soort coins niet aan.

Phishing:
Hier heb je vast wel eens van gehoord, phishing mails. Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen. Ondanks dat er heel veel voor gewaarschuwd wordt, trappen nog steeds veel mensen in phishing. Dat komt ook omdat phishing mails steeds professioneler worden en bedrieglijk echt lijken. Vroeger stonden veel phishing mails vol met taalfouten, maar dat gebeurt steeds minder. Goed blijven opletten dus, hier zo nog een TIP voor.

Twitter en Telegram:
Mocht je actief zijn op social media, ben dan alert op direct messaging (DM). Zeker op Twitter en Telegram kom je veel crypto scammers tegen, die je vanuit het niets een bericht sturen. Ze kunnen zich voordoen als iemand anders, je een link sturen met malware om zo toegang te krijgen tot je computer (en evt crypto accounts).

YouTube:
Waar je misschien niet snel scammers verwacht, is op YouTube. Zoek daar maar eens naar bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum, dan zal ongeveer 20% normale content zijn (waar je best iets aan kunt hebben, zoals deze documentaire die je gezien MOET hebben). 80% zijn hype video’s, waarin een zoveelste bull of bear market voorspelling word gedaan (alles om views te scoren). Waar je voor op moet letten, zijn de scam advertenties die je tussendoor voorgeschoteld krijgt. Veelal in de trend van een (nep) interview met Vitalik Buterin, Charles Hoskinson of Elon Musk. Waarbij ergens in beeld een oproep te zien is: “Send me 1 Bitcoin and I’ll send you 2 Bitcoin back”. Je gelooft het haast niet, maar er zijn mensen die hier intrappen… Maar, “If it sounds too good to be true, it probably is”.

Wallets:
Mocht je ervoor hebben gekozen hebben om je coins op een hardware wallet te zetten, dan gaat dat samen met software. Ook hier moet je scherp op zijn, want scammers maken websites na en de bijbehorende software. Als een software ontwikkelaar, zoals Ledger, geen update heeft aangekondigd. Check dan zeker even of je wel op de juiste site zit (https aka slotje).

Crypojacking:
En dan is er nog zoiets als cryptojacking… waarbij kwaadwillende een programmatje draaien op jouw computer, waarmee ze crypto minen. Dat lijkt op het eerste oog misschien wat onschuldig, maar hier kun je behoorlijk last van hebben. Meer hierover lees je hier.

TIP: 
Zorg dat je je computer hebt voorzien van een goede virusscanner, al is de standaard versie van Windows tegenwoordig ook al niet verkeerd. Om crypto en andere mail te scheiden, raad ik je aan een separaat e-mail adres te gebruiken. Mocht er dan een exchange data lekken, dan komen evt phishing mails nooit in je normale mailbox terecht en kun je ze waarschijnlijk eerder/sneller herkennen. Twijfel je over een mail, neem dat gewoon contact op met de desbetreffende helpdesk. Klik nooit zomaar op links en browse op heb web met een up-to-date internet browser. Wil je helemaal het zekere voor het onzekere nemen? Overweeg dan evt een VPN verbinding, zodat je internetverkeer afgeschermd wordt. Wil je lachen om scammers die zelf gehackt worden? Kijk dan hier!

Waardeer je deze content? Overweeg dan om te doneren, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten