Shitstorm

Gezien de wijze waarop de afgelopen weken de crypto markt hard onderuit ging, heb ik ruimte gemaakt voor het schrijven van deze blog. Vandaag wil ik kort in gaan op hetgeen er bij FTX is gebeurt en wat je daarvan “moet” vinden. Daar gaan we!

FTX exchange:
De man in de header is Sam Bankman-Fried (ex) CEO van FTX, die begin deze maand eigenhandig de crypto markt liet instorten. Naar verluid heeft hij 1 miljard dollar laten verdwijnen. Er is zelfs sprake geweest van een hack, vandaar dat ik ook de FTX app voor de zekerheid heb ge-de-installeert, maar het lijkt er nu allemaal erg sterk op dat het gewoon weggesluisd is. Je kon Twitter eigenlijk niet meer openen, want 99% van de crypto tweets hadden met FTX of zijn eigen token FTT te maken. En hoe Sam Bankman-Fried (SBF) en Caroline Ellisonen (CEO van zusterbedrijf Alameda Research) vanaf de Bahama’s met geld van klanten aan het spelen waren. Met als gevolg een neerwaartse trend van gemiddeld 30% in 48 uur en een soort bankrun op exchanges omdat iedereen bang was dat er niet genoeg liquiditeit in de markt zat. FTX heeft zelfs zijn eigen basketbal stadion, maar na dit alles zal die vast snel van naam gaan veranderen. Een complete shitstorm, ik kon er geen andere titel voor verzinnen 💩

Anderen:
FTX is niet de eerste en zal mogelijk ook niet de laatste zijn die omvalt. Ik wil hier niet teveel over schrijven, wat dat hebben anderen ruimschoots gedaan. Dus lees bijvoorbeeld deze artikelen maar eens:

Het is natuurlijk allemaal super pijnlijk voor veel mensen, maar dit hoort bij volwassen worden. Denk maar eens terug aan het moment dat je hebt leren fietsen; ben je wel eens hard op je bek gegaan? Vast wel, maar kun je nu fietsen? En waarom kun je nu fietsen? Omdat jij wilde leren fietsen! Of zie het als de eerste versie van een nieuwe auto/software, ook die zitten vaak vol fouten. Moet je daarom maar geen nieuwe meer kopen? In het geval van crypto zag (zie) je kansen en die zijn er na het vertrek van alle frauduleuze praktijken ook nog.

Wet- en regelgeving:
Dit soort zaken zorgen voor een steeds feller wordende discussie ten aanzien van wet- en regelgeving. Waarin er naar de overheid word gekeken, als het gaat om het beschermen van investeerders. Het “grappige” is dat Gay Gensler (voorzitter van de SEC), flink heeft zitten slapen als het gaat om FTX. Sterker nog, hij heeft wel eens met SBF aan tafel gezeten (zo lijkt het). Stiekem is dit alles ook een (Amerikaans) politiek steekspel… zo net na de midterm verkiezingen.

Wie ook heeft zitten slapen is Kevin O’Leary, waarover ik eerder schreef dat hij als promotor aan de slag was gegaan bij FTX. Ook hij roept nu op tot wet- en regelgeving voor de crypto markt. De overheid zal hier zeker mee gaan komen. Niet zo zeer om investeerders te beschermen, maar om te zorgen dat ze voldoende belasting kunnen gaan innen over jouw behaalde winsten.

TIPS:
Heb jij je buik vol van crypto? Ergens kan ik me dat wel voorstellen, ook ik heb de afgelopen weken best wat moeten incasseren. Maar toch wil ik de andere kant van blockchain technologie nog een keer belichten. Want ondanks dit slechte nieuws, is de techniek niet dood. Sterker nog, die is zelfs springlevend! Dus vandaar deze keer een meervoud aan tips, komt ie.

Hardware wallet:
Met Black Friday (25 november a.s.) om de hoek, misschien toch nog eens kijken naar het investeren in een hardware wallet (met korting). Mijn persoonlijke favoriet, al 5 jaar, is een Ledger Nano (incl wallet software Ledger Live). Zet vervolgens je coins over van je exchange, naar je eigen (offline) crypto wallet. Dan bezit jij echt je eigen munten, ongeacht wat er evt met een exchange gebeurt! Wil je nou eerst wat vertrouwen opdoen voordat je je hele portfolio gaat versturen? Zoek dan op YouTube een tutorial op en begin met een klein (test) bedrag. Dat kost je misschien wat fees, maar geeft je wel meer vertrouwen bij het versturen van grotere bedragen.

Bitcoin Meester:
Nog altijd mijn go to Nederlandse exchange, hoewel ik soms ook trade op andere exchanges. Niet de goedkoopste qua prijzen en fees, maar ze hebben een groot aanbod en een Stichting Derdengelden. Nu heb ik het grootste % van mijn portfolio om mijn hardware wallet staan, toch staat er ook een klein gedeelte op Bitcoin Meester (met automatische sell order). Reviews vind je hier en een partnerlink hier.

p.s. wedden dat je over een tijdje crypto kunt kopen via je bank… WEDDEN?!!

Verspreiden:
Lees je, voordat je gaat wat kopen, eerst eens in en weet (globaal) wat je koopt. Ga niet all in in één specifieke coin, maar zorg voor voldoende spreiding. Nu heb ik wel een erg breed portfolio, maar lees mijn Lessons Learned blog anders nog eens terug. Een portfolio van 10 tot 15 coins is net even wat verstandiger. Al heeft de handelswijze van FTX impact op heel de crypto markt, maar daarom heb ik Robeco er ook nog naast.

Over 2 weken een blog met nog wat tips, over hoe jij kunt zien of jouw coins nog wel een hartslag hebben (en dus springlevend zijn). Ga ondertussen lekker naar buiten, lekker hardlopen, wandelen of fietsen.

Waardeer je deze content? Deel hem dan via je sociale netwerk! Doneren mag uiteraard ook, meer info daarover vind je hier. Thx!

Dit keer dikgedrukt:
Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten