Blockchain lagen

Misschien ben je er al eens iets over tegengekomen, verschillende lagen blockchain-technologie. In deze blog probeer ik de verschillen aan je uit te leggen.

De basis:
Iets in lagen opbouwen is niks nieuws. In de IT bestaat al jaren zoiets als het OSI-model, met 7 lagen:

 • 1: Fysieke laag
 • 2: Data laag
 • 3: Netwerk laag
 • 4: Transport laag
 • 5: Sessie laag
 • 6: Presentatie laag
 • 7: Applicatie laag

Aan de hand van dit model kun je bijvoorbeeld storingen gaan zoeken, vandaar dat je bij veel service desks eerst de vraag krijgt:

Zit de stekker er wel goed in?

Wat soms best frustrerend kan zijn, maar die arme callcenter medewerker doet ook maar gewoon wat er op zijn to-do schermpje staat (beginnen met laag 1). Dit alles is bedoeld om ervoor te zorgen dat alles met elkaar kan communiceren. Dat zou een stuk lastiger zijn, als iedereen er z’n eigen manier zou aanhouden. Zo kun je het ook zien in blockchain, waar er wel verschillenden van zijn. Maar die op basis van 4 lagen evt met elkaar kunnen communiceren.

1: Netwerk laag
Deze laag zorgt voor de communicatie tussen de deelnemers van het blockchain netwerk. Want zonder deze communicatie zou er niks mogelijk zijn. Uiteindelijk zijn het de nodes in het netwerk die ervoor zorgen dat de blockchain werkt. In deze laag vind je dus de manier van communiceren tussen nodes, maar hier valt ook het opzetten van een node onder. Om een node op te zetten, moet er eerst een code gedownload worden. Dit is het script dat vervolgens op desbetreffende machine zal gaan draaien. Zonder dit script kunnen de nodes niet hun werk doen. Een laag 1 blockchain, is niet afhankelijk van een andere blockchain om te kunnen functioneren.

Voorbeelden van laag 1 netwerken zijn: Bitcoin, Ethereum, XRPL en Cardano.

2: Protocol laag
Binnen deze valt het consensus algoritme, de side chains, Ethereum Virtual Machines (EVM) en toegangsrechten. Dit is de manier van communiceren op basis van het protocol. Zo heeft iedere blockchain zijn eigen protocol. Denk bijvoorbeeld aan Proof of Work (PoW) of Proof of Stake (PoS). Ook wanneer er een side chain is, zal hier mee gecommuniceerd moeten worden. Dat staat allemaal vastgelegd in de Protocol Layer. Deze laag zorgt dus eigenlijk al voor de uniekheid van de blockchain. Laag 2 zit als het ware op een laag 1 blockchain en kan in sommige gevallen meer transacties verwerken (door ze eerst te bundelen en dan over laag 1 te versturen). Een van de bekenste laag 2 protocollen is Polygon, die op Ethereum draait. Kijk anders dit filmpje maar eens.

3: Service laag
Als we naar deze laag kijken, kijken we voornamelijk naar de directe techniek die nodig is voor de applicaties (die laag komt zo nog). Hieronder valt het volgende:

 • Data feeds
 • Multi signatures
 • Oracles
 • Off-chain berekeningen
 • Wallets
 • Cryptocurrencies
 • Governance/DAO’s
 • Smart Contracts
 • Digital ID’s  

Zo kunnen gebruikers met een applicatie (zoals een webbrowser) gebruik maken van de wallet. Of kunnen ze via dApps gebruik maken van smart contracts. Zonder deze laag zouden blockchains dus niet de producten kunnen aanbieden die ervoor zorgen dat de blockchain bruikbaar is.

4: Applicatie laag
We hadden het net al kort gehad over deze laag. De applicatie laag bevat de producten die direct door gebruikers worden gebruikt. Denk aan gedecentraliseerde applicaties (dApps), dApp browser en de programmeertalen.

Als voorbeeld zouden we kunnen nemen dat de website van Uniswap binnen de applicatie laag valt. Dit is namelijk hetgeen dat jij kunt gebruiken. Het is het tussenproduct tussen jou en de blockchain.

TIP: 
Misschien is je al wel iets opgevallen. Want alle lagen zijn afhankelijk van elkaar. De applicaties maken gebruik van de services in de service laag, en deze services maken gebruik van alles in de protocol laag, die weer gebruik maken van alles in de netwerk laag. Dit lijkt allemaal wel wat hardcore 🤓 , dus vandaar dat ik er wat YouTube filmpjes in heb verwerkt. Simply Explained en Whiteboard Crypto zijn daarin fijne (visuele) hulpbronnen.

Waardeer je deze content? Deel hem dan via je sociale netwerk! Doneren mag uiteraard ook, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten