Risicomanagement

Na het hele FTX fiasco, verscheen er onlangs een artikel over Bitvavo in de Volkskrant. Dat artikel werd vervolgens ook besproken aan de tafel van Khalid en Sophie op NPO1. Voor mij aanleiding om weer een blog te schrijven over hoe je om kunt gaan met dit soort onzekerheden.

Fight Club:
Wat heeft een film uit 1999 nou met crypto te maken?!! Nou, het gaat over regels en discipline, wat vandaag de dag een vies woord lijkt te zijn geworden. In de film zijn er 4 relatief simpele regels:

  1. The first rule of Fight Club is: you do not talk about Fight Club.
  2. The second rule of Fight Club is: you DO NOT talk about Fight Club!
  3. Third rule of Fight Club: if someone yells “stop!”, goes limp, or taps out, the fight is over.
  4. Fourth rule: only two guys to a fight.

Toch blijkt dit in de praktijk wat lastiger te zijn… (die film moet je echt een keer gezien hebben!). Maar in crypto zijn er ook een aantal (ongeschreven) basisregels van toepassing, namelijk:

  1. Not your keys, not your crypto.
  2. Only invest money you can afford to lose.
  3. Cover other financial bases first.
  4. Diversify your investments.
  5. Think long term.
  6. Do your own research.

Not your keys, not your crypto:
Zolang jij niet zelf in het bezit bent van je private keys, waarmee je je crypto wallet kunt aanspreken, ben je eigenlijk ook niet echt in het bezit van de coins die op de wallet staan. Dat zagen we onder andere bij Celsius en FTX gebeuren. De exchange ging hard onderuit (failliet zelfs) en klanten konden vervolgens niet meer bij hun accounts (en dus hun coins). Daarover ging ook het artikel rondom Bitvavo, wat ertoe leiden dat veel van hun klanten voor de zekerheid hun coins offline hebben gehaald en alsnog op een hardware wallet hebben gezet. Vergelijk het met een bankrun. Ik vond het een eenzijdig artikel, maar snap wel waarom mensen in actie zijn gekomen. Wel had Bitvavo mijns inziens anders moeten reageren, veel duidelijker, sneller en daadkrachtiger.

Only invest money you can afford to lose:
Niet voor niets is dit steevast een voetnoot onder elke blog. Meer weten over hoe je een financiële nulmeting kan doen lees je hier, in een van mijn eerste blogs. Zeker nu een recessie (crypto heeft meer last van Amerika dan van Europa, vandaar dit artikel over de VS) nog altijd op de loer ligt, is het zaak dat je grip houdt op je eigen huishoudboekje.

Cover other financial bases first:
Dit heeft sterk met regel 2 te maken, doe eerst de dingen die je moet doen. En vergeet niet te leven! Een keer uiteten of naar de bios, moet ook gewoon kunnen. Stop niet alles wat je overhoudt in crypto en stop al helemaal geen geld in kansloze crypto cursussen. Follow The Money scheef onlangs een pittig artikel over “Misss Bitcoin” Madelon Vos, die 2 miljoen aan STAP budget wist lost te weken bij een stelletje goedgelovige nitwits. Sorry, maar alles wat Madelon je kan vertellen is ook GRATIS online te vinden. Trap er nou gewoon niet in en investeer in jezelf. Kennis is macht 😉

Diversify your investments:
Ik wil niet in herhaling blijven vallen, maar lees deze blog nog eens terug ajb. Zorg niet alleen voor spreiding in je portfolio, maar zorg ook voor een account op meerdere exchanges. Valt er dan eentje om in een MEGA bullrun, dan kun je in elk geval snel terecht bij een andere met de coins die je op je eigen hardware wallet hebt staan. Je staat dan niet achteraan in de rij, omdat er ik-weet-niet-hoeveel mensen ineens allemaal op de cryptomarkt duiken. #FOMO

Think long term:
Ook een open deur, deze blog is vernoemd naar de HODL strategie. Meer over lange termijn denken lees je hier terug.

Do your own research:
Ik hoop, juist met deze blogs, een bepaalde mate van nieuwsgierigheid bij je aan te boren. Nu kunnen een hoop dingen in crypto, met name de UX, echt nog een stuk beter. Want ik snap je echt wel… het aanmaken van een account, de KYC procedure doorlopen, (evt) een hardware wallet kopen, onderzoeken welke coins je zou willen kopen, en voor hoeveel dan enz enz. Maar…

No Risk, No Reward

TIP: 
Het gaat er nou juist om dat het risico aanvaardbaar is, of te maken is. Een weg oversteken kan ook heel gevaarlijk zijn. Doe je dat bij een zebrapad is er niet zo veel aan de hand, maar op een drukke A2 zou ik het niet eens proberen. Ik geloof nog steeds in blockchain technologie, want ondanks deze roerige tijden wordt er nog elke dag door heel veel bedrijven hard aan de digitale weg getimmerd. Houd moed, het komt goed!

Waardeer je deze content? Deel hem dan via je sociale netwerk! Doneren mag uiteraard ook, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten