Bitvavo VS BCM

Na het vertrek van Binance uit Nederland en LiteBit die haar activiteiten heeft gestaakt, zijn Bitvavo en BCM, voorheen BitcoinMeester (aka Coinmeester), eigenlijk dé overgebleven exchanges in Nederland. Naast het Amerikaanse Coinbase, maar die laat ik even buiten beschouwing (heb ik persoonlijk geen account meer).

Maar wat zijn nu de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee “zwaargewichten”? Vandaag deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen met je. En voor de duidelijkheid, dit is geen gekochte review van een van beide. Maar gewoon mijn ongezouten mening, doe daar vooral mee wat jij zelf wil. #DYOR
In het kader van transparantie; ik handel zo’n jaar 5 op BCM (daarvoor op LiteBit) en ben nu pas enkele maanden “actief” op Bitvavo.

Achtergrond:

Bitvavo BCM
Opgericht20172017
VestigingsplaatsAmsterdamAalsmeer
KvK6874342468955820
SponsordealKNVBAZ
Aantal medewerkers (volgens LinkedIn)23633

Coins:
Beide hebben een hele waslijst aan coins, dus laat ik die niet allemaal opsommen.

BitvavoBCM
Aantal coins 180+170+

Staking:
Mooi dat je op beide platforms passief inkomen kunt genereren, maar de verschillen zijn soms wel groot. Zeker op de lange termijn gezien. Op Bitvavo kom ik coins tegen met bijna ongeloofwaardige %, dat vertrouw ik persoonlijk niet helemaal. Wat super onhandig is op BCM, is dat je van een aantal te staken coins het % niet kunt vinden. Die lijkt pas getoond te worden als je de coin ook daadwerkelijk in je portfolio hebt zitten. Dat gaat natuurlijk niemand blind aankopen! Wat verder onnodig is op Bitvavo, is een wekelijkse (SPAM) mail over je stake opbrengsten. Wie dat bedacht heeft… 😕

Bitvavo BCM
BTC 0,51%0,25%
ETH1,01%1%
ADA2,75%2%
MATICNvt3%
DOTNvt5%
XTZ2,5%2%
ICX3%5%
ZIL?4%
SOL4%?
AVAX??
ATOM8%?
KAVA??
KSM7%?
DOGENvt?
VET0,49%Nvt
LUNC (1)2%Nvt
LUNA (2)2%Nvt
USDT (3)5,1%Nvt
USDC (3)5,1%Nvt

(1) Shitcoin!
(2) Shitcoin 2.0
(3) Stablecoin, dus als je het aandurft een directe concurrent ten opzichte van je spaarrekening (rente).

N.b. halverwege het schrijven van deze blog, heeft Bitvavo de interface aangepast. Ook daar kan ik nu bepaalde info in relatie tot staken niet meer (handig) vinden. Vandaar de ? zo links en rechts. Ik kan dus ook info verkeerd hebben, omdat deze inmiddels is aangepast.

Handelen:
Dit kan bij Bitvavo al vanaf €5,- en dat kon bij BCM ook, maar die zitten nu op een €10,-. Daarnaast is het geld storten op BCM wat omslachtig, was eerder niet zo. Bij Bitvavo vindt je gewoon een duidelijke “storten/opnemen” knop, wel zo handig!

Veiligheid:
Beide hebben veiligheid hoog in het vaandel staan en dat moet ook wel, aangezien het op zo’n exchange om heel veel geld gaat. Geld waar klanten hard voor gewerkt hebben. Bij Bitvavo kun je het allemaal zo dichttimmeren, dat het eigenlijk niet meer werkbaar is. Als je dan geld wil opnemen, moet je als gebruiker door allerlei “brandende hoepels” springen. Kies daar (vooraf) de opties in die jij prettig vindt, dat scheelt achteraf frustraties.

Overige:
Beide beschikken over (smartphone/tablet) apps, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Ik kies er persoonlijk voor om een iets hogere “drempel” te hebben in relatie tot handelen. Voordat je het weet zit je op de plee ff snel Bitcoin te (ver)kopen, dat hoeft van mij niet. Meer daarover in mijn volgende blog.

BCM had eerder handige automatische (ver)koop orders, zodat je met een gerust hart naar de plee kon. Maar ook deze opties zijn na de recente facelift verdwenen. Bij Bitvavo heb je nog wel een geavanceerd gedeelte, maar dat vind ik dan wel weer het andere uiterste (erg hardcode qua technical analysis).

TIP:
Maak op beide een account aan en zorg dat je opties hebt om te verkopen. Je kunt op deze manier ook je portfolio opdelen, zodat je minder risico loopt mocht er onverhoopt iets met een exchange gebeuren. Verder moet je er bij BCM wel rekening mee houden, dat ze binnenkort in Amerikaanse handen gaan vallen. Persoonlijk ben ik daar erg teleurgesteld over… Het kan zo maar eens betekenen dat ik helemaal weg ga bij BCM en dat na ruim 5 jaar. Ik wil namelijk helemaal niet dat mijn KYC gegevens in Amerikaanse handen vallen!!

Volgende blog: 
In mijn volgende blog zal ik stil staan bij het onderwerp veiligheid. Waar moet je extra opletten na alle berichten over hacks en dergelijke. Mis dit niet en schrijf je geheel vrijblijvend in op de nieuwsbrief. Je ontvangt dan een bevestigingsmail (let op je spambox) en kunt jezelf altijd weer uitschrijven. Waardeer je deze content? Deel hem dan via je sociale netwerk! Doneren mag uiteraard ook, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten