Niks snels aan

Wist jij dat het internationale banken verkeer via een netwerk uit 1973 liep? En voor de millennials onder jullie, dat is voor de komst van het internet. In dit blog lees je wat er allemaal mis is met SWIFT en hoe blockchain daarin verandering kan aanbrengen.

SWIFT:
Laten we beginnen met een geschiedenisles, het ontstaan van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication oftewel SWIFT. In het Nederlands, SWIFT is een internationale coöperatieve organisatie voor het verzenden van financiële berichten (goed onthouden… berichten). Meer dan 8.000 financiële instellingen uit circa 200 landen zijn bij SWIFT aangesloten. Middels het zogenaamde SWIFT-adres, tegenwoordig beter bekend als BIC die je op je pinpas hebt staan, wordt onder andere grensoverschrijdend betalingsverkeer gefaciliteerd.

Voor het grensoverschrijdend betalingsverkeer zijn in principe twee methoden te hanteren.
1) Lokale bank:
Men kan ervoor kiezen om een internationale transactie te laten uitvoeren door een lokale bank. De bank zal dat doen door gebruik van correspondent banking of via netwerk-bankieren.
2) Eigen rekeningen:
Een ander manier is door zelf rekeningen bezitten in verschillende landen. Wordt de tweede wijze gekozen, dan verloopt alles volgens de regels van het binnenlands betalingsverkeer van het betreffende land. Het houdt dan wel in dat er een goede administratie bijgehouden moet worden, je moet zelf zorgen dat er altijd saldo (goed onthouden… saldo) op ieder van je rekeningen staat voor het uitvoeren van de betalingen.

Meer hierover lees je hier.

Defect:
SWIFT is dus niet meer dan een zwaar verouderd berichten systeem, waarbinnen banken hun boekhouding bijhouden door de plussen en te minnen. Om te kunnen plussen en minnen moeten banken voldoende buffers hebben qua saldo om eventuele betalingen bij te houden. Dit zijn zogeheten nostro en vostro accounts. Dit betekend dat banken hoopjes geld vast hebben staan in vreemde valuta om operationeel te kunnen zijn en blijven. Geld wat verder niet direct deelneemt aan economische welvaart, maar wel onderhevig is aan inflatie. Een behoorlijk risico, waar wij als consument voor op mogen draaien.

Daarnaast is dit systeem traaaaaaaaaag, 3 tot 5 werkdagen, en mislukken regelmatig transacties (naar schatting 5%). Inmiddels heeft de BIS dit probleem ook onderkend en het bovenaan het to-do lijstje gezet. En heb je in mijn vorige blog al iets kunnen lezen over een CBDC. Gaat er komen, let maar op!

Alternatief:
Een alternatief, niet per se hét alternatief, is RippelNet dat transacties bijna real-time afhandelt zonder nostro/vostro accounts. De Amerikaanse Dollar wordt omgezet in XRP (bridge currency), verzonden tegen zeer lage kosten en aan de andere kant van de oceaan omgezet in Chinese Yuan. En dat binnen twee keer knipperen met je ogen. Ik wil je verder niks aanpraten, dus laat het hier verder bij. Maar let eens goed op de datum uit de demo, hier wordt achter de schermen al jaren aan gewerkt… Bij SWIFT zijn ze wakker geschrokken (en opgestapt) van deze ontwikkeling en haastig bezig om SWIFT gpi te ontwikkelen.

TIP:
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar DYOR! Denk eens terug aan de bankencrisis, wie heeft daar uiteindelijk de rekening voor betaald? Precies, jij en ik! Helemaal bizar als je weet dat deze crisis voorspeld was, maar er niemand wilde luisteren. Ben je een benchwatchers? Kijk dan deze film eens op Netflix. Er voor de mensen die dan nog steeds in hun bank geloven, een gedicht. #BeYourOwnBank

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten