Bank Run ’23

Onlangs kwam er een bankrun opgang bij het Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB). Vandaag een blog over de “voor”- en nadelen van een bank run in relatie tot crypto.

Wat is een bankrun?
Een bankrun is het verschijnsel dat zeer veel tegelijkertijd rekeninghouders bij een bank al hun spaargeld opnemen, waardoor er voor de bank een acuut liquiditeitsprobleem ontstaat. Een run op de bank leidt vaak tot lange rijen mensen voor de loketten die hun geld proberen op te nemen. Aldus Wikipedia.

Ter beeldvorming, zo ziet dat er dus uit.

2023:
Het begon dit jaar met (cryptobank) Silvergate Bank, daarna Silicon Valley Bank en Signature Bank die alle drie inmiddels officieel zijn omgevallen. Maar daarna bleken er ook problemen te zijn bij Credit Suisse. Daar moest de Zwitserse centrale bank uiteindelijk bijspringen met een lening van 50 miljard Euro. Daar kun je toch heel wat chocolade van kopen. En heeft even later UBS de noodlijdende bank gekocht.

Dit alles maakte zowel de aandelenmarkt als de crypto markt wat nerveus, maar de crypto markt is daarvan inmiddels aan het profiteren. Zo steeg BTC na al het tumult met ruim 35% in één week. Waarom? Omdat mensen nu toch weer gaan twijfelen aan de betrouwbaarheid van banken.

2007/2008:
Kun jij het je nog herinneren? De kredietcrisis in 2007/2008, ontstaan in de Verenigde Staten? Sinds het jaar 2000 namen banken daar te veel risico’s bij de hypotheekverstrekking. Toen veel huiseigenaren vanaf 2007 hun hypotheek niet meer konden betalen, raakten banken in problemen. Daardoor dreigde alle betalingsverkeer stil te vallen. De kredietcrisis verspreidde zich wereldwijd als een olievlek.

Commerciële banken vielen links en rechts om en moesten “gered” worden door centrale banken. Zo kwam er in Amerika (POEF!) ineens 750 miljard Dollar beschikbaar voor het opkopen van banken in nood. En ook in Europa kwam er (POEF!) geld beschikbaar. Deze geldprint acties zijn voor Satoshi Nakamoto aanleiding geweest om het Bitcoin whitepaper te schrijven. En op 3 januari 2009 ging het netwerk live, met als notitie.

“The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.”

Niet voor niets een voetnoot op dit blog #EasterEgg 😉

TIP: 
Wees de aankomende maanden even extra alert op je uitgaven, het spookt in bankenland. Let daarbij op de berichten vanuit de Amerikaanse Federal Reserve (FED), Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandse Bank (DNB). Maar… sta er niet vreemd van te kijken als ze de wereld op z’n grondvesten laten trillen, net als in 2007/2008. The Big Short uit 2015, moet je echt gezien hebben!! Daarin krijg je een beeld hoe banken echt werken, en ik vraag me af of daarin nu iets veranderd is…

Waardeer je deze content? Deel hem dan via je sociale netwerk! Doneren mag uiteraard ook, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten