Terug van weggeweest

Onlangs lanceerde deze nieuwe coin en vandaag wil ik graag specifiek stilstaan bij de livegang.

Wat is Worldcoin?
Worldcoin (WLD) is een biometrische (iris) cryptocurrency-project ontwikkeld door Tools for Humanity (alleen die naam al… sure). Het werd in 2019 opgericht door OpenAI-topman Sam Altman, Max Novendstern en Alex Blania en wordt ondersteund door Andreessen Horowitz.

Livegang:
De livegang van deze coin vond plaats op 24 juli van dit jaar, maar inschrijven kon al in mei 2021. En geloof het of niet, er stond ontzettend veel mensen (ruim 2 miljoen op het moment van schrijven) in de rij om hun oogbal te laten scannen door een WLD orbe. Al zal het ontvangen van 50 Dollar daar ook vast iets mee te maken hebben gehad. Zeker in arme Afrikaanse landen, zoals Kenia (waar de overheid zelfs een waarschuwing afgaf tegen alle hype).

Maar met het scannen van je oogbal krijg je een unieke World ID, waarmee je (in de toekomst) toegang moet kunnen krijgen zonder dat je verder iets nodig hebt qua identiteitsbewijs. Mij doet het denken aan de scene uit The Da Vinci Code, waar een oog vakkundig werd gescheiden van zijn eigenaar om zo toegang te kunnen krijgen tot een laboratorium. Maar dat zegt misschien meer iets over mij 😁

Wat is er mis met WLD?
Allereerst is dit mijn persoonlijke mening, dus DYOR! Maar lees je alvast in…

Je mijns inziens hebt geen ID(ee) waar je persoonlijke data blijft, zeker zoiets als je iris dat door veel instanties word gezien als dé nieuwe vingerafdruk. Daarom blijf ik voorlopig uit de buurt van deze coin. Stelt dat jouw ID word opgeslagen op de blockchain, hoe krijg je deze data daar dan evt ooit weer vanaf? Is het principe “Not your keys, not your crypto” dan nog wel van toepassing?

TIP: 
Lees je ook even in, in de nieuwe stable coin van PayPal (PYUSD). Want ook daar gaan wat alarmbellen bij me af. Terug van weggeweest heeft in deze blog dus vooral betrekking op de lancering van vage crypto projecten. We zijn ruim 10 jaar verder en toch ontbreken er duidelijke richtlijnen om dit soort potentiële scams te voorkomen. De Amerikaanse SEC gooit vervolgens bijna 50 coins onder de bus, in plaats van dat het haar werk doet!

Waardeer je deze content? Deel hem dan via je sociale netwerk! Doneren mag uiteraard ook, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten