Decentralized Finance

In een van mijn eerdere blog schreef ik al iets over de waarde van geld en wat de voordelen zijn van slimme contracten. Dit blog gaat over Decentralized Finance (DeFi) en hoe deze mogelijk de huidige financiële wereld verder op zijn kop zou kunnen zetten.

Het huidige systeem:
Waar haal jij je geld vandaan? Waarschijnlijk ontvang je salaris en pin je geld om uit te geven. Nou ja contact geld, pinnen is er voor heel veel mensen al niet meer bij. Vanwege Corona (weer Corona) liep het aantal pintransacties sterk op. Dus direct pinnen aan de kassa ajb, of je vrienden na een gezellige lunch (het kan weer) even een Tikkie sturen. Tot zo ver de financiële beslommeringen. Maar wat als je een auto of huis wil kopen? Daarvoor heb je een hoop spaargeld nodig of je moet aankloppen bij een leasemaatschappij of bank. Je komt dus bij een partij uit die als tussenpersoon optreedt en de voorwaarden bepaald. Mocht je nou een bedrijf op willen starten dan zijn er wel alternatieven zoals Kickstarter, waar je door middel van crowdfunding aan je financiële middelen kunt komen.

Het nieuwe systeem:
Met de komst van Bitcoin in 2009, na de bankencrisis van 2007-2008, is er een decentraal valuta systeem ontstaan zonder één centrale tussenpartij. Daar zijn de afgelopen jaren een hoop altcoins bijgekomen en het laatste jaar hoor je vaak de term DeFi voorbijkomen. Maar wat is dat dan? DeFi is gericht op het bouwen van financiële diensten die onafhankelijk van de traditionele financiële industrie en het politieke systeem functioneren. Hierdoor wordt een meer open financieel systeem mogelijk en kunnen potentiële gevallen van censuur en discriminatie overal ter wereld worden voorkomen. Met andere woorden, gewoon je melk rechtstreeks bij de boeren halen. Weg met de tussenpersoon! Dit nieuwe financiële ecosysteem zal ook leiden tot een explosieve groei van nieuwe verschillende tokens van allerlei DeFi-projecten. Of DeFi zal slagen is nog even de vraag, maar het is zeker een interessante ontwikkeling waar we meer van zullen gaan horen.

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten