Heeft jouw coin (nog) een hartslag?

Hoe kun je, los van de prijs, controleren of de coin(s) die jij hebt (of wil gaan aankopen) nog wel levensvatbaar is (zijn)? Vandaag een blog over welke hulplijnen je kunt raadplegen, om dat een beetje na te gaan.

Blockchain:
Laten we beginnen met de blockchain zelf, aangezien (bijna) alle transacties gewoon in te zien zijn. En dan kunnen we natuurlijk niet anders, dan beginnen met Bitcoin transacties. Via deze blockchain explorer, kun je het aantal gevalideerde BTC transacties inzien. Ethereum heeft ook een blockchain explorer en die kun je hier terugvinden. En er heeft iemand onwijs zijn best gedaan om op een South Park achtige wijze beide blockchain transacties te visualiseren. Kijk maar eens op TXstreet, dan zie je ook de verschillen in transactie snelheid en welke “file” er staat. Vandaar dat dit soort transacties vaak veel langer duren dan bijvoorbeeld een transactie op de XRPL. Laat me daarom dit stukje afsluiten met mijn favoriete weergave… ThreeXRP. Een wereldbol van x-jes die transacties op de XRPL visualiseert. Wauw!! Google zelf maar eens naar een explorer van jouw favoriete coin.

Glassnode:
Glassnode is een online analysebureau, dat blockchain data analyseert. Ze bieden diverse tools voor stakeholders en genereren on-chain statistieken, voor iedereen die intelligente data gebruikt in de wereld van crypto. Kijk zelf maar eens op Glassnode.

Santiment:
Maar er zijn meer wegen naar Rome! Zo beweerd Santiment hét all-in-one platform te zijn, op het gebied van crypto intelligence tools. Die naast on-chain data (waar we het net over hadden), nog veel meer data met elkaar verbind. Zo houden ze whale wallets in de gaten, social media en meer. Zelf ben ik hier wat sceptisch over, want met name social media is erg gemakkelijk te beïnvloeden. Elon Musk ging niet voor niks de strijd aan met Twitter bots.

Chainalysis:
Een andere speler, want ook in dit soort crypto gerelateerde business is heel veel geld te verdienen, is Chainalysis. Ook die zijn flink aan de weg aan het timmeren, als het gaat om data driven decision making (D3M). Met partnerships met onder andere Gemini (van de Winklevoss twins, Cameron en Tyler), Dapper (een NFT grootmacht) en Crypto.com (lees hier hun blog).

Google Trends:
Nu zijn Santiment en Chainalysis misschien meer iets voor grote bedrijven, maar er zijn ook alternatieven. Zo kun je ook gewoon Google gebruiken voor onderzoek naar trends. Wist je bijvoorbeeld dat Shiba Inu (SHIB) tot een van de meest gezochte altcoins in Europa behoorde? Ook hier daag ik je graag uit om eens op onderzoek te gaan naar jouw favoriete coin. Succes.

Coinmarketcap:
Samenvattend kun je op Coinmarketcap bijna alles wel terugvinden, zoals het volume wat er aan transacties heeft plaatsgevonden. Wel een ding om te weten, Binance (exchange) heeft Coinmarketcap gekocht. Dus of alle data ook zuiver is, is misschien nog even de vraag. Doe daarom altijd een crosscheck op andere bronnen, zoals CoinGecko bijvoorbeeld.

TIP: 
Blijf tijdens je zoektocht wel alert op finfluencers en hype video’s op YouTube. Vaak te herkennen aan CHOCOLADE letters in de intro met koppen zoals; BITCOIN NAAR 100.000, of XRP NAAR 589. Video’s van deze Pipo kun je echt overslaan! En Jay-Jay kan het maar beter bij dikke auto’s houden, als je het mij vraagt. Je hoort het al in zijn intro, “advies van ervaren traders”. Alles voor de clickbait… euh ik bedoel kijkcijfers. Oh en kijk ook uit voor betaalde crypto cursussen en adviezen, want daar heb je vaak helemaal niks aan. #DYOR

Waardeer je deze content? Deel hem dan via je sociale netwerk! Doneren mag uiteraard ook, meer info daarover vind je hier. Thx!

Mocht je interesse hebben in beleggen, bedenk je dan goed. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Tegenover de kans dat je inleg meer waard wordt, bestaat de kans dat dit niet zo is. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg, verliezen. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cookies? Meer info

Om je de best mogelijke ervaring te geven, is deze site standaard ingesteld op cookies accepteren. Klik op "Accepteren" om door te gaan. Wanneer je geen keuze maakt maar de site blijft gebruiken, geef je automatisch toestemming voor het gebruik van cookies.

Sluiten